Veelgestelde vragen

De Presbyopie ICL is een implanteerbare Collamer-lens die werkt met de natuurlijke structuren van uw oog om een duidelijker zicht te bieden op alle afstanden — zowel dichtbij als ver weg. De Presbyopie ICL wordt achter de iris (het gekleurde deel van het oog) en voor de natuurlijke kristallen lens geplaatst om het zicht te verbeteren.

De Presbyopie ICL is bedoeld om te blijven zitten zonder onderhoud. De lens kan, indien nodig, later door uw oogarts verwijderd worden. Indien uw arts de lens verwijdert, zult u het voordeel van de correctie van uw gezichtsvermogen verliezen.

Het materiaal heet Collameer®, een collageen copolymeer met een kleine hoeveelheid gezuiverd collageen, dat eigendom is van STAAR Surgical. De rest is gemaakt uit een gelijkaardig materiaal dat men ook vindt in zachte contactlenzen.Het is biologisch compatibel (veroorzaakt geen reactie binnen in het oog) en stabiel. Het bevat ook een filter tegen ultraviolet licht.

ICL’s hebben het gezichtsvermogen van mensen verbeterd in de hele wereld en dit al 30 jaar lang, en werden wereldwijd in meer dan 1.000.000 ogen geïmplanteerd.

Nee. De Presbyopie ICL wordt achter de iris (het gekleurde deel van het oog) geplaatst, waar het voor zowel uzelf als anderen onzichtbaar blijft. Enkel uw oogarts zal u kunnen vertellen of er verbetering in uw gezichtsvermogen heeft plaatsgevonden.

De Presbyopie ICL is gewoonlijk niet merkbaar nadat deze is geïmplanteerd. Het hecht zich niet aan een van de structuren in het oog en eenmaal op zijn plaats verschuift deze simpelweg niet meer.

De Presbyopie ICL-ingreep wordt poliklinisch uitgevoerd, wat betekent dat de patiënt de ingreep ondergaat en diezelfde dag nog naar huis kan gaan. De ingreep zelf duurt gewoonlijk 20–30 minuten of minder. Topische of lokale verdoving wordt toegediend en er is doorgaans weinig ongemak tijdens of na de ingreep. Er kunnen wat oogdruppels of medicatie voorgeschreven worden en er wordt gewoonlijk de dag na de ingreep een afspraak met uw oogarts ingepland. De patiënt zal iemand nodig hebben om hem/haar op de dag van de ingreep naar huis te brengen.

Belangrijke veiligheidsinformatie over de Presbyopie ICL

Voordat u een Presb-ICL-operatie overweegt, moet u een volledig oogonderzoek ondergaan en met uw oogarts praten over de Presb-ICL-ingreep, in het bijzonder over de mogelijke voordelen, risico’s en complicaties. U dient de tijd die nodig is om te herstellen na de operatie te bespreken. De Presb-ICL is ontworpen voor de correctie/vermindering van tot -20 dioptrieën (D) of bijziendheid met of zonder presbyopie voor patiënten van 21 tot 60 jaar; en voor patiënten van 21 jaar of ouder die zijn behandeld met een intraoculaire lens. Implantatie van de Presb-ICL is een chirurgische ingreep en gaat als dusdanig gepaard met mogelijk ernstige risico’s. Wat volgt, zijn mogelijke complicaties/bijwerkingen: aanvullende operaties, cataractvorming, voorbijgaand of aanhoudend verlies van het best gecorrigeerde zicht, verhoogde druk in het oog, verlies van cellen op het binnenste oppervlak van het hoornvlies, irritatie van het bindvlies, zwelling van het hoornvlies, endoftalmitis (ontsteking van het volledige oog), aanzienlijke verblinding en/of halo’s rond lichten, hypheem (bloed in het oog), hypopyon (pus in het oog), ooginfectie, Presb-ICL-dislocatie, macula-oedeem, nietreactieve pupil, pupilblokglaucoom, ernstige oogontsteking, iritis, uveïtis, glasvochtverlies en hoornvliestransplantatie.